Skole og uddannelse

KAN DU LIDE AT GÅ I SKOLE/TIL EKSAMEN?

I et uddannelsesforløb eller skoleforløb bliver vi ofte vurderet. Til eksamen, til fremlæggelser, men også af de andre, både lærere, andre kursister/elever, men også af familien hjemme.

DE ANDRE

Måske er det svært for dig at være dig selv blandt andre. De andre er klogere, smartere, dygtigere, bedre og kønnere end dig. Måske oplever du, at du skal præstere noget ekstra for at blive anerkendt eller du har svært ved at komme i kontakt med andre.

 • Føler du dig genert, har svært ved at sige noget eller ved ikke hvad du skal sige?
 • Forsøger du at gøre alle tilpas? Og glemmer dig selv?
 • Mener du at du er mindre værd end andre?
 • Sammenligner du dig med andre, og finder du dig mindre værd end de andre?
 • Kritiserer du dig for alt det, du mangler?
 • Er det svært at være tro mod dine egne meninger?

Ofte nedvurderer vi os selv og overvurderer andre, fordi vi er kommet frem til, at vi ikke er gode nok. Men hvem siger at det er sandt? Det er ofte vores indre kritiker, som plager os og vi bliver afhængige af andres billigelse. I mine skoletid blev jeg mobbet, og jeg var altid opmærksom på, hvad andre gjorde og sagde. Jeg vurderede mig altid mindre værd end de andre og turde ikke stå frem i frygt for at sige noget forkert. Jeg har siden lært ikke at vurdere mit eget værd i forhold til andre, men i forhold mine egne ønsker og værdier.

EKSAMENSSKRÆK ELLER PRÆSTATIONSANGST?

Jeg tror, vi alle kender til at blive nervøse, når vi skal fremlægge noget, som fx til eksamen eller andre fremlæggelser fx foredrag. Men nogen gange fylder det for meget.

Måske:

 • Får du blokeringer eller er du bange for at klappen går ned?
 • Bliver du nervøs, sveder og får du hjertebanken?
 • Tænker du at det ikke kan lade sig gøre, du dumper helt sikkert?
 • Tænker du at du ikke er god nok? Har du fokus på svagheder, fejl og mangler?
 • Prøver du at undgå det?

Kan du nikke genkendende til noget af ovenstående? Nogen gange kan vi blive ubønhørlige kritiske over for os selv. Jeg kan huske fra min egen skoletid, at når jeg skulle aflevere en opgave, så skulle den ikke være mindre end perfekt. Så jeg brugte masser af tid på mine opgaver, og fik jeg ”mindre gode” karakterer, så var det nærmest det samme, som at dumpe. Nu har jeg lært at undersøge mine tanker, og har også fundet ud af, at de ikke altid er sande. Og jeg har været til mange eksamener siden.

Har du lyst til at få vendt dine kritiske tanker om dig selv og lære mere om, hvad du kan gøre til en eksamen/fremlæggelse?